Pages

2010. aug. 5.

Megjelent...

a közös javítós tanulmánykötetünk :-).

Az elmúlt évtizedekben egyre aktuálisabb probléma a gyermek- és fiatalkori bűnelkövetés, folyamatosan halljuk, látjuk a híreket, miszerint kiskorú követ el erőszakos bűncselekményt. De talán arró
l kevesebb szó esik, hogy miként is próbáljuk meg kezelni e problémát, a szakmán kívüliek talán nem is ismerik igazán a javítóintézet fogalmát, nem tudják, hogy kik dolgoznak ott, mi történik az itt élő fiatalokkal. Ebben a tanulmánykötetben a javítóintézet világáról írunk: arról, hogy mi is a legfőbb funkciója ennek az intézménynek, milyen pedagógiai szemléletmódban dolgoznak a kollégák, megismerhetjük az itt tevékenykedő pedagógusok munkáját, véleményét a fiatalkori bűnelkövetésről, illetve az itt folyó művészetterápiai munkáról is képet kaphatunk. A javító olyat tud, amit egyetlen más intézmény sem: a bekerülő számára képes megmutatni egy más alternatívát – vallja az egyik kolléga –, ugyanakkor nem vállalkozhat arra, hogy mindenkit megjavít, hisz kettőn – vagy többön – áll a vásár, de mindenképpen törekszik rá, s nyújt is az elinduláshoz szükséges lehetőségeket. Ezekről is szólunk és azokról a nevelőkről, gyermekfelügyelőkről, akik nap mint nap megadják az újabb esélyeke t neveltjeiknek. Tanulmánykötetünk több éves szakmai és emberi barátság gyümölcse: sokat tanultunk az itt dolgozó kollégáktól, és örömünkre szolgál, hogy megismertethetjük őket és a javítóintézeti világot egyetemi, főiskolai hallgatókkal, a téma iránt érdeklődőekkel.

Remélem, hogy egyszer lesz egy hasonló börtönös anyag is, rajta vagyunk az ügyön.. Jó volt kézbe venni, megszagolni a könyvet, ami tényleg egy többéves, szinte már évtizedes barátság gyümölcse.

0 megjegyzés: